Forum HANYSOLAND  Strona Główna HANYSOLAND
Ranczo Slonskie - Forum wesołego hanysa
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

tyz ciekawe
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum HANYSOLAND Strona Główna -> Swiat i polityka widziano po noszymu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zefek
Zasłużony na forum HL



Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 6751
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Hessen

PostWysłany: Wto 21:36, 05 Wrz 2006    Temat postu: tyz ciekawe

Szynkę robią na... pompkę
Jakość naszych wędlin dramatycznie spadła po wejściu Polski do Unii.

Parówki cielęce bez cielęciny i szynkę, której 70 proc. stanowiła... woda znajdują w sklepach inspektorzy Państwowej Inspekcji Handlowej. Niestety, coraz częściej!

Jakość wędlin spadła wraz z wejściem do Unii Europejskiej. Producenci wykorzystują złagodzone normy i pakują do wędlin co się da. Firm stosujących tradycyjne receptury jest coraz mniej.

- Jakość wędlin często odbiega od przyjętych standardów - podkreśla Bogdan Pietrzak z Głównego Inspektoratu Inspekcji Handlowej.
Nie mają hamulców

By zwiększyć wydajność, wielu producentów nie ma żadnych hamulców. Do wędlin najczęściej pompują wodę. Wcześniej odpowiednio rozpulchniają mięso. By woda z szynki nie "uciekała", dodają wiążące ją fosforany.

- Jeszcze kilka lat temu dopuszczalna zawartość fosforanów wynosiła 1500 miligramów na kilogram. Zgodnie z dyrektywami unijnymi, wzrosła do 5 tys. miligramów - wylicza Romana Hans-Wołosz z Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Katowicach. - Przed przystąpieniem do UE na pewno jedliśmy zdrowiej - dodaje.
Byle więcej, byle taniej

- Widząc w sklepie szynkę, która kosztuje 14-15 zł, możemy być pewni, że mięsa jest w niej około 50-60 procent i o tradycyjnej recepturze nie może być mowy - podkreśla Włodzimierz Żurek, zastępca śląskiego wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. - By uzyskać większą wydajność, producenci dodają do mięsa modyfikowaną skrobię, białko sojowe, żelatynę albo karageny, czyli posiadające właściwości żelujące wyciągi z wodorostów - wymienia Włodzimierz Żurek.

Przepisy niestety dopuszczają takie "modyfikacje". Maksymalną ilość dodawanych środków z reguły wyznacza głównie to, ile jest w stanie przełknąć konsument. W większości przypadków nie ma bowiem ściśle określonych norm.
Szynka w trzy tygodnie

Pompowane wędliny dobrze się sprzedają, bo są tańsze. Na szczęście można jeszcze znaleźć producentów, którzy po chemiczne ulepszacze nie sięgają. Jedyny minus wytwarzanych przez nich wędlin to cena - 25 zł za 1 kg.

-ĘNie boimy się taniej konkurencji, bo ostatecznie klient wróci tam, gdzie zjadł smacznie - przekonuje Maria Sałamacha z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego M. Kuś w Rudzie Śląskiej. Zapach z wędzarni roznosi się tu po całej ulicy.

- Stosujemy tylko najlepsze mięso i naturalne przyprawy. Przygotowanie każdej szynki zajmuje nam trzy tygodnie - tłumaczy pani Maria. - Z kilograma mięsa uzyskujemy 80-90 dag szynki.

W przemysłowych przetwórniach ten wynik jest nawet dwukrotnie większy.
To można znaleźć w "pompowanej" szynce:

Producenci stosujący tradycyjne receptury z 1 kg mięsa przygotowują ok. 0,9 kg szynki. Ci, którzy "pompują", z 1 kg potrafią wyprodukować nawet 1,6 kg szynki!

Zdziwienia składem niektórych wędlin nie kryją nawet kontrolerzy inspekcji handlowej, którzy odwiedzili niedawno ponad 200 sklepów i hurtowni w kraju.

Oto niektóre z rekordowych wyników dotyczących zawartości badanych wędlin:

- woda - 67,4 proc. (przy deklaracji nie więcej niż 30 proc.)

- tłuszcz - 16,7 proc. (przy deklaracji nie więcej niż 8 proc.)

- białko - 9 proc. (przy deklaracji nie mniej niż 13 proc.)

W szynkach można znaleźć również:

- białko sojowe (zwiększa wydajność)

- skrobię (zwiększa wydajność) oraz fosforany (wiążą wodę)

- karageny (wyciągi z wodorostów - żelują)

- glutaminian sodu (wzmacnia smak i zapach)

pomalu pomalu a
jeszce trocha to tyz bydom afery ze gammelfleisch


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sheriff
P R E Z E S



Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 7037
Przeczytał: 16 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Essen
Płeć: karlus

PostWysłany: Wto 21:42, 05 Wrz 2006    Temat postu:

teroz juz nowet w jajcach znojsziesz niyspodzianka Gives thy a finger (Kinder Überraschung) a co tam padac dopiyro lo szynce. Gives thy a finger

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
CHOPPEK
Slonzok z klasom



Dołączył: 12 Gru 2005
Posty: 1351
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Hessen

PostWysłany: Śro 6:57, 06 Wrz 2006    Temat postu:

Jo jesce niezauwazol pogorszynia !

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Madzia
Slonzok z klasom



Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 581
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 7:39, 06 Wrz 2006    Temat postu:

A ja kupiłam kiedyś parówki ,które po ugotowaniu zwiększyły się ,że sie zdziwiłam .
A nawet potem psu nie smakowały.
I coraz częściej widze ,że ludzie chodzą po domach i sprzedają swoją pyszną swojską kiełbasę i warto ją kupić bo jest pyszna i zdrowsza niż ta ze sklepu...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Renate Glueck
Swoj Hanys FH



Dołączył: 08 Kwi 2006
Posty: 338
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pszczyna-Bottrop

PostWysłany: Śro 9:15, 06 Wrz 2006    Temat postu:

Madzia napisał:
A ja kupiłam kiedyś parówki ,które po ugotowaniu zwiększyły się ,że sie zdziwiłam .
A nawet potem psu nie smakowały.
I coraz częściej widze ,że ludzie chodzą po domach i sprzedają swoją pyszną swojską kiełbasę i warto ją kupić bo jest pyszna i zdrowsza niż ta ze sklepu...


Zawsze co swojskie jest lepsze i smaczniejsze.Raczej staram sie omijac tanioche i obnizki na zywnosci, ale kupno jakiegos bubla zdaza mi sie prawie codziennie

Super


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
papa z zobrza
Slonzok z klasom



Dołączył: 04 Kwi 2006
Posty: 1767
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 12:20, 06 Wrz 2006    Temat postu:

dobrze ze gorzolka sie niy pogorszyla Partyman

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
__Peter__
Swoj Hanys FH



Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ze Ślunska

PostWysłany: Śro 18:58, 06 Wrz 2006    Temat postu:

papa z zobrza napisał:
dobrze ze gorzolka sie niy pogorszyla Partyman


Tego bych nie strzimoł Gives thy a finger


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
CHOPPEK
Slonzok z klasom



Dołączył: 12 Gru 2005
Posty: 1351
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Hessen

PostWysłany: Czw 10:44, 07 Wrz 2006    Temat postu:

JO TYZ NI !!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
papa z zobrza
Slonzok z klasom



Dołączył: 04 Kwi 2006
Posty: 1767
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 12:01, 07 Wrz 2006    Temat postu:

som jeszcze ludzie co na smaku sie znajom Partyman

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mariusz35
Swoj Hanys FH



Dołączył: 27 Cze 2006
Posty: 378
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 20:45, 09 Wrz 2006    Temat postu:

Nigdy człowiek nie wiy co jy. Tak było i byndzie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
__Peter__
Swoj Hanys FH



Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ze Ślunska

PostWysłany: Pon 20:48, 11 Wrz 2006    Temat postu:

Chyba ze se u siebie na podwurku wychoduje

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sheriff
P R E Z E S



Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 7037
Przeczytał: 16 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Essen
Płeć: karlus

PostWysłany: Pon 20:49, 11 Wrz 2006    Temat postu:

__Peter__ napisał:
Chyba ze se u siebie na podwurku wychoduje
Abo w garazu Gives thy a finger

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
papa z zobrza
Slonzok z klasom



Dołączył: 04 Kwi 2006
Posty: 1767
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 9:56, 12 Wrz 2006    Temat postu:

abo tak jak jo we doniczce

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
CHOPPEK
Slonzok z klasom



Dołączył: 12 Gru 2005
Posty: 1351
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Hessen

PostWysłany: Wto 17:37, 12 Wrz 2006    Temat postu:

Zawse lepse je cudze a nojlepi od somsssada Gives thy a finger Gives thy a finger Gives thy a finger

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
__Peter__
Swoj Hanys FH



Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ze Ślunska

PostWysłany: Wto 18:31, 12 Wrz 2006    Temat postu:

papa z zobrza napisał:
abo tak jak jo we doniczce


A co ty w tej donicce chodujes? Co bys potym nie nie dostoł Besuch łod mundurowych Gives thy a finger


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum HANYSOLAND Strona Główna -> Swiat i polityka widziano po noszymu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin