|
HANYSOLAND Ranczo Slonskie - Forum wesołego hanysa
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zefek
Zasłużony na forum HL
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 6751
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Hessen
|
Wysłany: Wto 21:36, 05 Wrz 2006 Temat postu: tyz ciekawe |
|
|
Szynkę robią na... pompkę
Jakość naszych wędlin dramatycznie spadła po wejściu Polski do Unii.
Parówki cielęce bez cielęciny i szynkę, której 70 proc. stanowiła... woda znajdują w sklepach inspektorzy Państwowej Inspekcji Handlowej. Niestety, coraz częściej!
Jakość wędlin spadła wraz z wejściem do Unii Europejskiej. Producenci wykorzystują złagodzone normy i pakują do wędlin co się da. Firm stosujących tradycyjne receptury jest coraz mniej.
- Jakość wędlin często odbiega od przyjętych standardów - podkreśla Bogdan Pietrzak z Głównego Inspektoratu Inspekcji Handlowej.
Nie mają hamulców
By zwiększyć wydajność, wielu producentów nie ma żadnych hamulców. Do wędlin najczęściej pompują wodę. Wcześniej odpowiednio rozpulchniają mięso. By woda z szynki nie "uciekała", dodają wiążące ją fosforany.
- Jeszcze kilka lat temu dopuszczalna zawartość fosforanów wynosiła 1500 miligramów na kilogram. Zgodnie z dyrektywami unijnymi, wzrosła do 5 tys. miligramów - wylicza Romana Hans-Wołosz z Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Katowicach. - Przed przystąpieniem do UE na pewno jedliśmy zdrowiej - dodaje.
Byle więcej, byle taniej
- Widząc w sklepie szynkę, która kosztuje 14-15 zł, możemy być pewni, że mięsa jest w niej około 50-60 procent i o tradycyjnej recepturze nie może być mowy - podkreśla Włodzimierz Żurek, zastępca śląskiego wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. - By uzyskać większą wydajność, producenci dodają do mięsa modyfikowaną skrobię, białko sojowe, żelatynę albo karageny, czyli posiadające właściwości żelujące wyciągi z wodorostów - wymienia Włodzimierz Żurek.
Przepisy niestety dopuszczają takie "modyfikacje". Maksymalną ilość dodawanych środków z reguły wyznacza głównie to, ile jest w stanie przełknąć konsument. W większości przypadków nie ma bowiem ściśle określonych norm.
Szynka w trzy tygodnie
Pompowane wędliny dobrze się sprzedają, bo są tańsze. Na szczęście można jeszcze znaleźć producentów, którzy po chemiczne ulepszacze nie sięgają. Jedyny minus wytwarzanych przez nich wędlin to cena - 25 zł za 1 kg.
-ĘNie boimy się taniej konkurencji, bo ostatecznie klient wróci tam, gdzie zjadł smacznie - przekonuje Maria Sałamacha z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego M. Kuś w Rudzie Śląskiej. Zapach z wędzarni roznosi się tu po całej ulicy.
- Stosujemy tylko najlepsze mięso i naturalne przyprawy. Przygotowanie każdej szynki zajmuje nam trzy tygodnie - tłumaczy pani Maria. - Z kilograma mięsa uzyskujemy 80-90 dag szynki.
W przemysłowych przetwórniach ten wynik jest nawet dwukrotnie większy.
To można znaleźć w "pompowanej" szynce:
Producenci stosujący tradycyjne receptury z 1 kg mięsa przygotowują ok. 0,9 kg szynki. Ci, którzy "pompują", z 1 kg potrafią wyprodukować nawet 1,6 kg szynki!
Zdziwienia składem niektórych wędlin nie kryją nawet kontrolerzy inspekcji handlowej, którzy odwiedzili niedawno ponad 200 sklepów i hurtowni w kraju.
Oto niektóre z rekordowych wyników dotyczących zawartości badanych wędlin:
- woda - 67,4 proc. (przy deklaracji nie więcej niż 30 proc.)
- tłuszcz - 16,7 proc. (przy deklaracji nie więcej niż 8 proc.)
- białko - 9 proc. (przy deklaracji nie mniej niż 13 proc.)
W szynkach można znaleźć również:
- białko sojowe (zwiększa wydajność)
- skrobię (zwiększa wydajność) oraz fosforany (wiążą wodę)
- karageny (wyciągi z wodorostów - żelują)
- glutaminian sodu (wzmacnia smak i zapach)
pomalu pomalu a
jeszce trocha to tyz bydom afery ze gammelfleisch
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sheriff
P R E Z E S
Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 7037
Przeczytał: 16 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Essen Płeć: karlus
|
Wysłany: Wto 21:42, 05 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
teroz juz nowet w jajcach znojsziesz niyspodzianka (Kinder Überraschung) a co tam padac dopiyro lo szynce.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
CHOPPEK
Slonzok z klasom
Dołączył: 12 Gru 2005
Posty: 1351
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Hessen
|
Wysłany: Śro 6:57, 06 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Jo jesce niezauwazol pogorszynia !
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Madzia
Slonzok z klasom
Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 581
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 7:39, 06 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
A ja kupiłam kiedyś parówki ,które po ugotowaniu zwiększyły się ,że sie zdziwiłam .
A nawet potem psu nie smakowały.
I coraz częściej widze ,że ludzie chodzą po domach i sprzedają swoją pyszną swojską kiełbasę i warto ją kupić bo jest pyszna i zdrowsza niż ta ze sklepu...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Renate Glueck
Swoj Hanys FH
Dołączył: 08 Kwi 2006
Posty: 338
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pszczyna-Bottrop
|
Wysłany: Śro 9:15, 06 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Madzia napisał: | A ja kupiłam kiedyś parówki ,które po ugotowaniu zwiększyły się ,że sie zdziwiłam .
A nawet potem psu nie smakowały.
I coraz częściej widze ,że ludzie chodzą po domach i sprzedają swoją pyszną swojską kiełbasę i warto ją kupić bo jest pyszna i zdrowsza niż ta ze sklepu... |
Zawsze co swojskie jest lepsze i smaczniejsze.Raczej staram sie omijac tanioche i obnizki na zywnosci, ale kupno jakiegos bubla zdaza mi sie prawie codziennie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
papa z zobrza
Slonzok z klasom
Dołączył: 04 Kwi 2006
Posty: 1767
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 12:20, 06 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
dobrze ze gorzolka sie niy pogorszyla
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
__Peter__
Swoj Hanys FH
Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 372
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: ze Ślunska
|
Wysłany: Śro 18:58, 06 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
papa z zobrza napisał: | dobrze ze gorzolka sie niy pogorszyla |
Tego bych nie strzimoł
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
CHOPPEK
Slonzok z klasom
Dołączył: 12 Gru 2005
Posty: 1351
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Hessen
|
Wysłany: Czw 10:44, 07 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
JO TYZ NI !!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
papa z zobrza
Slonzok z klasom
Dołączył: 04 Kwi 2006
Posty: 1767
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 12:01, 07 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
som jeszcze ludzie co na smaku sie znajom
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mariusz35
Swoj Hanys FH
Dołączył: 27 Cze 2006
Posty: 378
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 20:45, 09 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Nigdy człowiek nie wiy co jy. Tak było i byndzie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
__Peter__
Swoj Hanys FH
Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 372
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: ze Ślunska
|
Wysłany: Pon 20:48, 11 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Chyba ze se u siebie na podwurku wychoduje
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sheriff
P R E Z E S
Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 7037
Przeczytał: 16 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Essen Płeć: karlus
|
Wysłany: Pon 20:49, 11 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
__Peter__ napisał: | Chyba ze se u siebie na podwurku wychoduje | Abo w garazu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
papa z zobrza
Slonzok z klasom
Dołączył: 04 Kwi 2006
Posty: 1767
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 9:56, 12 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
abo tak jak jo we doniczce
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
CHOPPEK
Slonzok z klasom
Dołączył: 12 Gru 2005
Posty: 1351
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Hessen
|
Wysłany: Wto 17:37, 12 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Zawse lepse je cudze a nojlepi od somsssada
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
__Peter__
Swoj Hanys FH
Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 372
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: ze Ślunska
|
Wysłany: Wto 18:31, 12 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
papa z zobrza napisał: | abo tak jak jo we doniczce |
A co ty w tej donicce chodujes? Co bys potym nie nie dostoł Besuch łod mundurowych
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|